Rózsa Sándor nevét Magyarországon mindenki ismeri, a népdalok és mondák mellett versek, regények, filmek dolgozták fel életének különböző epizódjait, nevezetesebb tetteit.
Rózsa Sándor születésének 200. évfordulójára, csatlakozva az
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark 2013. augusztus 2-3-4-én megrendezésre kerülő rendezvényéhez, beharangozva a
2013. augusztus 16-17-én megrendezendő Kondorosi Betyárnapokat.
A Kondorosi Csárda Betyáros menüajánlata:
2013. augusztus 1-31. között minden ópusztaszeri belépővel ill. a
www.opusztaszer.hu, a www.kondorosicsarda.hu, vagy a www.betyarnap.hu
honlapon letölthető és kinyomtatható kuponnal érkező vendégünknek az alábbi ételsor árából 10 % kedvezményt adunk.
Hideg előétel: 1750 - Ahogy a csárdagazda szereti
Szélben szárított füstöl paraszt sonka, mangalicakolbásszal, lilahagymával, zöldpaprikával és paradicsommal
Leves: 1813 – Legenda születik
Csomboros báránybecsinált leves laska gombával ékesítve
Meleg előétel: Kondorosi Csikós palacsinta
Sonkával, sajttal töltött palacsinta rántva
Főétel: Donatella - Rózsa Sándor kedvence
Roston sült pácolt sertéstarja sült hagymakarikákkal, kakastaréj szalonnával, fűszeres sült sertésoldalassal, csiperkével összepirított kemencés burgonyával és párolt káposztával
1848 – A szabadcsapat ízlése szerint
Kardra húzott falatok - Sertés szűzből, csirkemellből és zöldségekből készült rabló nyárs, pirosra sült héjas burgonyacikkekkel
1849 - Arany János ezt kérte, amikor a Betyár című versét írta
Jércemell filé kiskertek zöldségeivel házasítva, kapros juhtúróval csőben sütve, párolt rizskörettel
Pandúrbolondító
Kondorosi füstöltcsülkös töltött káposzta tejfellel meglocsolva
1850 – Az Alföldi vadásztársulat alapítóinak étke
Diókéregben hempergetett szarvas comb puhára gőzölve, erdei gyümölcsraguval, burgonya ropogóssal
Betyárkirály
Betyárkirály sörben áztatott ropogósra sült sertéscsülök, zsírjában fonnyasztott vöröshagyma cikkekkel, tepsis burgonyával
1868 - Vonatrablás helyett ezt ajánljuk
Rozmaringos fokhagymás grillezett báránycomb
Snidlinges vajas burgonyagolyókkal
Oszter Sándor így szereti
Kondérban rotyogó vörösboros szürkemarha pörkölt kapros-túrós házi csuszatésztával
1878 - Amit Szamosújváron nem szolgáltak fel
Mangalica sertés karaj érmék császárszalonna töpörtyűvel és vöröshagyma kockákkal,
tört burgonyával
Desszert:
Aminél csak a csárdabéli szépasszony csókja édesebb
Tejes pite Vörösboros barackraguval
Petőfi István is ezt ette, ha Csákóról betért a csárdába
Mákos guba kondorosi akácmézzel